Никлас Бекстрьом и Алекс Овечкин вкараха три гола с първите осем изстрела, а Вашингтон започна защитата си на купа "Стенли" с победа с 4:2 срещу Каролина. Това бе първи мач от серията помежду им от Източната конференция на Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ).

Бекстрьом вкара два пъти и Овечкин се разписа при числено предимство за шампионите. Защитникът Джон Карлсон пък изравни рекорд в плейофите на НХЛ с три асистенции в рамките на една третина, а Ларс Елер се разписа на празна мрежа 36.6 секунди преди финалната сирена и оформи крайното 4:2.

Капс започнаха много силно мача и изглеждаше, че ще спечелят безпроблемна победа, но Каролина почти стигна до равенство. Петер Мразек направи много трудни спасявания в началото на последната третина, а Андрей Свечников се разписа два пъти в дебюта си в плейофите и намали на 2:3. Брейди Холтби обаче спаси няколко изстрела на вратата на Вашингтон и завърши общо с 27 спасявания, а Вашингтон поведе в серията.

Мич Марнър вкара два гола, веднъж и при ситуация с човек по-малко на леда, а Торонто победи с 4:1 Бостън като гост в първия мач от серията. Фредерик Андерсен се превърна в герой с 37 спасявания, а Уилям Нюландер и Джон Таварес добавиха по още една шайба за Торонто.

Матю Ткачук вкара два гола за победата на Калгари с 4:0 срещу Колорадо. Майк Смит спаси 26 удара за първия си шътаут в плейофите от седем години насам, а Андрю Манджипани и Микаел Беклунд вкараха другите два гола в полза на Флеймс./БТА