Ванкувър се приближи до първия си финал за Купа Стенли от 17 години насам, след като спечели четвъртата среща със Сан Хосе на Запад и вече води с 3-1 победи в серията. Две попадения на Сами Сало се оказаха ключов момент в четвъртия мач, който Ванкувър спечели с 4:2 като гост.

Сало се разписа в рамките на 16 секунди във втората третина, като направи резултата 3:0 с третия пореден гол в мача, реализиран при числено превъзходство на леда.

Отборът на Сан Хосе упражни невероятен натиск от самото начало на срещата и отправи общо 35 удара, като 17 от тях бяха в третата част. Вратарят им Ролерто Луонго обаче се оказа истински герой, след като спаси 33 удара в мача и помогна на тима си да приближи една крачка по-напред към първия финал от 1994-а година насам. Петата среща е във Ванкувър във вторник през нощта.

Ужасът за домакините продължи и в началото на третия период, когато Кенъкс увеличиха аванса си на 4:0 с гол на Брайън Бъроуз. След това Андрю Дежарден в 47:02 минута върна една попадение, а крайното 2:4 оформи Райън Клоуи 4:05 минути преди края на срещата.