Четирите старта за Световната купа по ски алпийски дисциплини, които ще се проведат в Банско през февруари 2012 година, ще са едно от най-големите спортни събития в България за годината. Те ще бъдат наблюдавани по цял свята от над 500 милиона зрители. На живо, да видят звездите на световните ски на финала на писта „Бъндерица”, се очакват над 40 хиляди зрители.

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков гарантира, че държавата за втора поредна година ще подпомогне финансово организирането на стартовете от Световната купа по ски алпийски дисциплини.

„За втора поредна година държавата ще подкрепи такова домакинство от толкова висок ранг. Тези стартове от Световната купа по ски са изключителен престиж за България”, заяви Нейков.

„Перфектната организация на състезанията от Световната купа в България досега допринесе много за имиджа на страната и беше една отлична реклама на България като туристическа дестинация. Ще подпомогнем финансово организаторите и вярвам, че ще успеем да осигурим необходимия бюджет. Тези състезания са голям ангажимент към всички нас, за да не се изложим пред света. Предстои много работа и огромни усилия”, добави още Свилен Нейков.

По предварителни заявки за двата старта при мъжете (18 февруари- гигантски слалом и на 19 февруари слалом) ще дойдат най-добрите 100 състезатели в двете дисциплини от Световната купа. При дамите, които ще карат в Банско на 25 февруари - спускане и на 26 февруари - супергигантски слалом, заявки за участие са подали 80 алпийки от световния ски елит.