Олимпийската и световна шампионка Марит Бьорген (Норвегия) спечели убедително масовия старт на 30 километра класически стил от Световната купа по ски-бягане на родна земя в Холменколен.
Бьорген финишира за 1:22:59.2 час. 

Тя поведе колоната още от началото и почти през цялото трасе караше самостоятелно, като постепенно увеличаваше преднината си, която в средата на дистанцията премина минута. На контролата на 21.6 километра авансът на норвежката достигна 2 минути и до края представителката на домакините нямаше никакви проблеми.

Така 36-годишната Бьорген записа пети успех за сезона и общо 107-и в кариерата си за Световната купа, в това число и победите в етапните състезания.

Тя обаче няма шансове в борбата за Световната титла, тъй като пропусна девет поредни състезания през декември и януари заради контузия. 

На второ място днес финишира Криста Пармакоски (Финландия) с изоставане от 2:05.8 минути, а след още 1.2 секунди завърши друга финландка Керту Нисканен.

Водачката в генералното класиране за Световната купа Хайди Венг се нареди четвърта на 2:08.6 минути.

Олимпийската шампионка в дисциплината от Ванкувър 2010 Юстина Ковалчик (Полша) се нареди шеста с изоставане от 2:12.9 минути зад победителката.

Венг остана лидерка за Световната купа четири старта преди края на сезона с 1746 точки, следвана от Пармакоски с 1446 точки и Ингвилд Флугстад Йостберг (Норвегия) с 1352 точки. Бьорген е пета с 975