Унгарският хокеен национал Габор Оскай почина от инфаркт на 33-годишна възраст, съобщава ДПА.

Нападателят на унгарския тим Алба Волан се почуствал зле през нощта в събота срещу неделя. Оскай бил спешно хоспитализиран, но въпреки усилията на лекарите, часове по-късно той починал. На следващия ден Оскай е трябвало да започне подготовка за световното първенство по хокей с националния отбор на Унгария.

 Проблеми със сърцето са му били открити още през 2004 г. Заради огромното му желание за игра обаче тогава лекарите му разрешили да продължи да се състезава. Според треньора на Алба Волан - Лайош Енекеш, Оскай бил регулярно подлаган на медицински прегледи, последният от които бил през януари т.г. В деня преди смъртта на хокеиста капитанът на националния отбор Балаш Кендал звъннал по телефона на Оскай, който му се оплакал от силна умора. Габор Оскай на два пъти е избиран за най-добър хокеист на Унгария, три пъти е бил голмайстор в шампионата на страната, както и голмайстор на световното първенство за младежи през 1992 г.

Кончината му е втората преждевременна смърт на хокеист напоследък след тази на 19-годишния Алексей Черепанов от руския тим Авангард Омск. Черепанов колабира по време на мач през октомври м.г., като по-късно почина от сърдечна недостатъчност - по всяка вероятност вследствие системен прием на кръвен допинг.