Фаворитите за титла - Швеция, Финландия и Чехия записаха разгромни победи в първите си срещи на световното първенство по хокей на лед в Швейцария.

Швеция се подигра с Австрия в група С, побеждавайки със 7:1. Олимпийските шампиони поведоха с 3:0 след 13 минути с голове на капитана Кени Йонсон, Магнус Йохансон и Маркус Нилсон, информира Българската телеграфна агенция.

Последва отпускане в редиците на шведите и Австрия върна един гол през втория период чрез защитника Мартин Оразе.

В последната третина Швеция отново скри шайбата на австрийците и отбеляза нови четири попадения - две на Матиас Вейнхандъл и по едно на Йохан Харю и Луи Ериксон. Линус Омарк се отличи с пет асистенции за победата.

В другата среща от група С САЩ на два пъти бяха догонващи срещу Латвия, но в крайна сметка се поздравиха с успех 4:2. Два гола за американците вкара Джак Джонсън, а по един добавиха Дрю Стафорд и Патрик О'Съливан. Латвия откри резултата в 4:40 минута чрез Хербертс Василиевс, който се възползва от грешка на защитата на САЩ. Джонсън поправи грешката си и изравни в 11:15 минута, но нападателят на Тампа Бей Мартинс Карсумс отново изведе латвийците в 6:29 минута на втората част. Оттук до края отборът на САЩ взе нещата в свои ръце и реализира три безответни гола.

В група D Финландия и Чехия записаха победи с по 5:0, съответно над Норвегия и Дания.

В първата третина финландците вкараха три гола при числено превъзходство, като техни автори бяха Анти Миетинен, Ярко Имонен и ветеранът Нико Капанен. В следващите два периода по един гол добавиха Мика Пьорала и Мико Лехтонен. Вратарят Пека Рине спаси 30 удара и регистрира шутаут. Финландците контролираха събитията на леда през цялото време и стреляха 45 пъти към норвежката врата.

Петери Нумелин започна като титуляр и това е негово 14-о Световно първенство за Финландия, като той има един златен медал, четири сребърни и два бронзови.

Чехите, световни шампиони за 2005 година и сребърни медалисти през 2006, поведоха рано в резултата срещу Дания с гол на Ярослав Хлинка. В интервал от шест минути през втория период се разписаха Ян Марек, Петър Чаянек и Алеш Хемски. Яромир Ягър завърши головата серия в последната третина. Вратарят на Чехия Якуб Степанек записа шутаут, след като спаси 21 удара.

Световно първенство по хокей на лед, първи срещи в предварителните групи:

Група С:

САЩ - Латвия 4:2 (1:1, 2:1, 1:0)

Швеция - Австрия 7:1 (3:0, 0:1, 4:0)

група D:

Норвегия - Финландия 0:5 (0:3, 0:1, 0:1)

Чехия - Дания 5:0 (1:0, 3:0, 1:0)