Туристическа и ски зона „Алеко”, намираща се в Природен парк „Витоша” спира работа и няма да функционира през зимен сезон 2011/2012.

До тази крайна мярка се стигна след обективната невъзможност зоната да работи законово. Основната причина за това са проблемите, възникнали от приетия нов Закон за горите, както и липсата на перспективи за развитие на Туристическа и ски зона „Алеко”. Предпоставките довели до спирането на работата в зоната са три:

1. Не могат да бъдат прочистени просеките, защото новият Закон за горите предвижда сервитут за тяхното стопанисване, който може да бъде учреден едва след влизане в сила на подробен устройствен план. Въпреки, че полагаме усилия вече три години, този план все още не е факт.

2. Неразрешим като проблем е наемането на ски-пистите. До момента не е организирана процедура за тяхното отдаване под наем, а и само писта „Витошко лале” има такъв статут. Останалите снежни полета не могат да бъдат отдавани под наем като писти. Не възможно е и да проведем категоризация съгласно Закона за туризма.

3. Вече три години процедираме Специализиран подробен устройствен план, но за съжаление екологичната оценка към него беше отменена от министъра на околната среда и водите, а процедурата върната в нейната изходна точка.

За спирането на работа на съоръженията в Туристическа и ски зона „Алеко” следва да уведомим по подходящ начин жителите на София. Искаме да изкажем нашето голямо съжаление, че създадената ситуация ще ги лиши от възможността да практикуват зимни спортове в най-стария зимен туристически център в страната. Най -големи потърпевши ще бъдат предимно децата на София.

С причините за обективната невъзможност туристическа и ски зона „Алеко” да спре работа са запознати министър-председателят г-н Бойко Борисов, министърът на земеделието и храните г-н Мирослав Найденов, министърът на околната среда и водите г-жа Нона Караджова, министърът на икономиката, енергетиката и туризма г-н Трайчо Трайков, министърът на регионалното развитие и благоустройството г-жа Лиляна Павлова, министърът на физическото възпитание и спорта г-н Свилен Нейков и кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова.

Надяваме се, че създаденият законодателен хаос ще бъде преодолян и в най-скоро време туристическа и ски-зона „Алеко” в ПП „Витоша” ще отвори врати.