Вдъхновената Александра Трусова от Русия направи три четворни скока, които бяха достатъчни за тийнейджърката да спечели женската програма на Скейт Канада в Британска Колумбия.

15-годишната състезателка по фигурно пързаляне, независимо от неуспеха си в първия от четирите четворни опита, завърши с най-добро време в света от 241.02 точки в своя дебют на Гран При състезание от календара на Международния съюз по фигурно пързаляне (ISU).

166.62 в съботната свободна програма, още един най-добър резултат, изведоха двукратната шампионка при юношите до титлата. Трусова бе едва трета след кратката програма в петък, но доминира съперничките в събота. Японката Рика Кихира, лидерката в кратката програма, остана втора с 230.33 точки. На почетната стълбичка се присъедини корейката Ю Юн след резултат 217.49 точки.

Пайпър Джилс и Пол Пурие донесоха радост на канадците, след като надиграха двукратните медалисти от световни шампионати Мадисън Хубел и Закари Доноху от САЩ в танцовото състезание. Джилс и Пурие, втори след ритмичните танци в петък, стигнаха до успеха след свободните танци в събота, за да спечелят първия си златен медал от Гран При в кариерата с резултат 209.01 точки. Хубел и Доноху останаха втори с 206.31, а трети се наредиха британците Лила Фиър и Люис Гибсън със 195.35 точки. /БГНЕС