Марте Олсбу Рьойзеланд от Норвегия спечели преследването на 10 км при жените от финалите на Световната купа по биатлон в шведския зимен център Йостерсунд.

30-годишната Рьойзеланд измина трасето за 32:54.8 секунди и допусна четири грешки в четирите стрелби. За Рьойзеланд това е трети успех за сезона и девети в кариерата й. Сънародничката й Тирил Екхоф, която предсрочно си осигури за първи път в кариерата Световната купа по биатлон, остана втора на 29.3 секунди също с четири пропуснати мишени. Хана Сола от Беларус финишира трета с пасив от 44.0 секунди и пет грешки в стрелбата. Състезанието се проведе при много тежки атмосферни условия и силен вятър.

Екхоф все още има шанс да изравни рекорда за брой победи в един сезон 14, поставен от шведката Магдалена Форсберг през 2001 година, тъй като утре предстои масовия старт.

Единствената българка в състезанието Милена Тодорова се класира на 15-а позиция. Тя направи три грешки в първата си стрелба, но в следващите две стреля чисто и се движеше на осмо място. В последното си посещение на стрелбището обаче Тодорова сбърка още два пъти и с пет грешки остана 15-а, на 2:41.2 минути след победителката.

Кръг преди края на сезона Тирил Екхоф е недостижима на върха в генералното класиране с 1139 точки. Втора е Марте Олсбу Рьойзеланд (Норвегия) с 963 точки, а трета е Хана Йоберг (Швеция) с 824 точки. Шведката остана 54-а днес с 9 грешки в стрелбата. Милена Тодорова се изкачи на 51-о място със 114 точки.

Екхоф спечели малката световна купа в преследването с 360 точки, следвана от Рьойзеланд с 319 точки и Франциска Пройс (Германия) с 240 точки.

По-късно днес е преследването на 12.5 км за мъже с участието на българите Владимир Илиев и Антон Синапов.