Французинът Алексис Пентюро спечели Световната купа с триумф в последния за сезона гигантски слалом в швейцарския зимен център Ленцерхайде, като добави и малкия кристален глобус в дисциплината, защото основният му конкурент Марко Одермат не можа да влезе в топ 8 в старта на сложната писта.

Пентюро се възползва от първия си стартов номер и изгради аванс от 1.04 секунди след първия манш, като във втория можеше да си позволи да бъде по-консервативен и да финишира с 0.20 секунди по-добро общо време от хърватина Филип Зубчич. Одермат имаше много проблеми, най-вече във второто спускане, като остана едва 11-и подреждането и трябваше да преклони глава пред шампиона.

На трета позиция в гигантския слалом в Ленцерхайде завърши двукратният световен шампион отпреди месец Матьо Фавър с пасив от 0.21 секунди. Четвърти стана Щефан Бренщайнер, а зад него се наредиха Лука де Алипрандини, Тибо Фавро, Джино Кавийцел, Хенрик Кристофершен, Лейф Кристиан Нестволд-Хауген и Щефан Люц.

Пентюро има недостижим аванс от 107 точки пред Одермат в генералното класиране за Световната купа преди утрешния слалом и може да се наслади на най-великия момент в кариерата си. Той е първият французин с големия кристален глобус от 1997 година, когато триумфира Люк Алфон, а иначе само още легендата Жан-Клод Кили през 67-ма и 68-ма е постигал такова нещо за "петлите".

Колкото до малкия кристален глобус в гигантския слалом, само Кили (67-ма и 78-ма), Патрик Ръсел (71-ва) и Фредерик Ковили (2002-ра) от французите са го печелили досега. Пентюро успя да влезе в алпийската история на страната си навръх 30-ия си рожден ден.

Пентюро спечели общо четири старта в гигантския слалом този сезон, както беше и през 2015/16, като стана и първият с над три успеха в дисциплината на швейцарски сняг в една-единствена кампания. Той има 18 победи в гигантския слалом за Световната купа - пети във вечната класация, като четвъртият Михаел фон Грюниген е с 23.

Одермат за първи път в последните 12 старта в дисциплината не можа да се класира в топ 5, но още не е навършил 24 години и със сигурност ще бъде фактор в бъдеще. Зубчич пък продължава да радва хърватските фенове на алпийските ски с най-успешно присъствие в Световната купа откакто братята Яница и Ивица Костелич прекратиха кариерите си.