Бивш треньор по фигурно пързаляне на Франция получи 13-годишна присъда, след като бе признат за виновен в сексуален тормоз и изнасилване над две непълнолетни момичета, съобщи прокуратурата в Понто. След като отрече първоначално всички обвинения от 2011 година насам, 42-годишният Арно Мерсие най-накрая призна, че е тормозил сексуално момичета в тийнейджърска възраст, без да ги е изнасилвал. Прокуратурата поиска миналата седмица 20 години затвор за провинилия се французин.

Случаят с Мерсие е с две състезателки по фигурно пързаляне, който датира от 2011 година, когато една от двете докладвала, че е била тормозена от своя треньор от 8-годишна възраст. Френският наставник е получил първоначално шестмесечна забрана, а след това е отстранен от поста си за постоянно.

През 2015 година, втората фигуристка, която в началото защитавала Мерсие, подала оплакване, в което подробно били описани ежедневни прояви на изнасилване от 13-годишна възраст, наказания за неподчинилите се на определени сексуални прояви и срещи с други мъже, организирани от треньора. Две други спортистки дадоха своите показания, една от които потвърди, че Мерсие я е изнасилвал в продължение на две години, когато тя е била между 16-18-годишна възраст. /БГНЕС