Норвежката Тирил Екхоф спечели първия спринт в женския биатлон за този сезон, след като триумфира на трасето в Йостерсунд с време 21:35,5 минути. В дистанцията 7,5 километра тя остави зад себе си чехкинята Вероника Виткова и финландката Каиса Мякярайнен.

Екхоф, световна шампионка за девойки, е сестра на старши треньора на норвежкия отбор по биатлон Стейн Екхоф. Тя изпревари Виткова с 4,6 секунди, а Мякярайнен със 7,6 секунди въпреки двата си пропуска в стрелбите.

В добра форма показа че се намира и трикратната олимпийска шампионка от Сочи - Дария Домрачьова, която е основна фаворитка в утрешното преследване. След победата си на 15 километра по-рано тази седмица, тя днес завърши на 5-а позиция с изоставане от 9,5 секунди от Тирил Екхоф.

Българската представителка Десислава Стоянова не допусна грешки при стрелбите, но изостана на 1:36.5 минути от победителката и се класира 33-а. Другата българка Емилия Йорданова остана чак на 63-о място също без пропуск от огневия рубеж, но изоставането й е 2:32.4. Третата наша биатлонистка- младата Стефани Попова, е на 94-о място от 96 завършили. С три грешки при стрелбите, времето й е 26:08.6 или с 4:33.1 минути по-лошо от норвежката шампионка.

Каиса Мякярайнен излезе начело в генералното класиране със 102 точки, с две пред Домрачьова, която до вчера беше начело. Трета е победителката от днес с 96 точки./БТА