Тирил Екхоф (Норвегия) си осигури за първи път Световната купа по биатлон, след като спечели днешното преследване на 10 километра в Нове Место (Чехия). Екхоф, която потегли първа след успеха си в спринта вчера, не допусна да бъде изпреварена и финишира 27:13.6 минути, като допусна само една грешка при четирите си стрелби. Така тя записа 12-ата си победа за сезона и пети двоен триумф в спринт и преследване. Норвежката има общо 25 успеха в кариерата си.

„Много съм щастлива. Направих добро състезание. Не знаех, че с победа днес мога да си осигуря и Световната купа. Чувството е прекрасно“, коментира Екхоф.

Втора на 34.6 секунди с перфектна стрелба завърши Дзинара Алимбекава (Беларус), а трета на 40.2 секунди се нареди Франциска Пройс (Германия) с два пропуска при стрелбата.

Марте Олсбу Рьойзеланд (Норвегия) прогресира с десет места от спринта и финишира четвърта в преследването на 41.6 секунди след 19 от 20 свалени мишени на огневия рубеж.

Носителката на Световната купа за миналия сезон Доротея Вирер (Италия) се класира пета на 46.0 секунди след две грешки в стрелбата.

Българката Милена Тодорова стартира 35-а, но завърши 44-а на 4:00.6 минути. Тя се провали в последната си стрелба от положение прав, в която допусна четири от общо петте си грешки при стрелбата в състезанието.

Екхоф е недостижима на върха н генералното класиране преди финалите на Световната купа през следващата седмица в Йостерсунд (Швеция) с 1043 точки. Втора е Рьойзеланд с 903 точки, а трета е Хана Йоберг (Швеция) с 824 точки. Тодорова е 59-а с 54 точки.

Норвежката си осигури и малката Световна купа в преследването с 360 точки, пред Рьойзеланд с 295 точки и Пройс с 236. Тодорова е 52-а с 25 точки.