Олимпийската шампионка от Сочи 2014 Тина Мазе (Словения) спечели първото спускане за сезона от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Лейк Луиз (Канада). Мазе, която спечели два златни медала в Сочи, триумфира с време 1:50.98 минута.

На 45 стотни от секундата втора остана носителката на Големия кристален глобус за миналия сезон Анна Фенингер (Австрия). Представителката на Лихтенщайн Тина Вайратер финишира трета на 51 стотни от Мазе.

Американката Линдзи Вон (САЩ) се нареди осма с 1:51.83 минута. Четирикратната носителка на Световната купа се завърна на пистата след едногодишна пауза заради втора операция на коляното.

"Щастлива съм. Това е страхотен старт за сезона. Можех да се представя и по-добре, но съм доволна от първото си състезание", заяви Вон.

31-годишната Мазе записа 25-а победа за Световната купа в кариерата си и 4-а в спускането. Това е втори успех за нея от началото на сезона, след като миналия месец спечели слалома в Леви.

Словенката поведе в генералното класиране за Световната купас 288 точки. Втора е Катрин Цетел (Австрия) с 250 точки, а на трета позиция е американката Микаела Шифрин с 209 точки.

Състезанието отбеляза и завръщането в спорта за световната шампиона в спускането от 2012 година Марион Ролан от Франция след пауза от около една година заради травма на коляното. Тя остана 29-а с 1:52.95 минута.

По-късно днес ще се проведе второ спускане за жени в Лейк Луиз, а в неделя предстои супергигански слалом. /БТА