Тина Мазе (Словения) спечели гигантския слалом за жени в родния зимен център Марибор, старт от Световната купа по ски-алпийски дисциплини.

Представителката на домакините бе втора в първия манш на 9 стотни от лидерката Денизе Карбон (Италия). С невероятно каране във втория манш Мазе не остави никакви шансове на съперничките си. Това е нейна втора победа в Марибор след октомври 2005-та година насам, информира БТА.

25-годишната словенка зае първото място с общо време 2:45,15 минути, записвайки първа победа за сезона и седма в кариерата си.

Носителката на малката СК в тази дисциплина Карбон остана втора на 39 стотни, а третото място окупира Катрин Хьолцъл (Германия) - на 92 стотни от победителката.

Шестицата допълват още Таня Путиайнен (Финландия) на 1,20 секунди, Мануела Мьолг (Италия) на 1,22 секунди и 17-годишната Лара Гут (Швейцария) на 1,47 секунди.

Носителката на СК Линдзи Вон (САЩ) се нареди седма на 1,52 секунди от представителката на домакините.

Настоящата лидерка за големия кристален глобус Мария Рийш (Германия) се класира 12-а на 2,11 секунди от Мазе, но остана начело в генералното подреждане.

Рийш води с 629 точки от 14 старта, пред Таня Путиайнен (Финландия) с 584 точки и Линдзи Вон с 566 точки.

В класирането за малката Световна купа в дисциплината води Путиайнен с 323 точки от 5 старта, пред Картин Цетел (Австрия) с 269 точки и Мануела Мьолг (Италия) с 211 точки. В неделя в Марибор ще се проведе слалома за жени.