Олимийската и световна шампионка Терезе Йохауг (Норвегия) триумфира в масовия старт на 30 километра класически стил от Световната купа по ски бягане в Контиолахти в последното състезание в знаменитата си кариера.

Тя преодоля трасето за 1:19.22.8 час и триумфира за пети път в дисциплината във финландския зимен център.
Йохауг атакува след петия километър и постоянно увеличаваше аванса си, който премина минута още преди 20-ия километър. В края скандинавката значително намали темпото, за да приеме овациите на публиката, като дори финишира с две норвежки знамена в ръцете.

Втора на 19.4 секунди завърши представителката на домакините Криста Пярмякоски, олимпийска вицешампионка на 30 километра класически стил от Пьончан 2018. 

Трета на 32.3 секунди се нареди олимпийската и световна шампионка в индивидуалния спринт Йона Сундлиг от Швеция.

Състезателите на Русия и Беларус не участваха в състезанието заради наказание, наложено в следствие на военната руска инвазия в Украйна.

Йохауг реши да прекрати кариерата си точно днес, след като на 5 март 2011 година именно в Контиолахти тя спечели първата си индивидуална световна титла от общо 14. Норвежката също така се окичи с четири златни отличия на Олимпийски игри и триумфира три пъти със Световната купа, за която записа 81 победи.

"Емоциите са огромни. Трудно е да говоря и да опиша всичко, което минава през главата ми в момента. Бях на 11 години, когато участвах в първото ми състезание. През 2011 година в Контиолахти спечелих първата ми индивидуална световна титла. Днес пак тук е последния ми старт, с който слагам край на кариерата си", коментира Йохауг, която избухна в сълзи след финала.

В генералното класиране за сезон 2021/2022 с 973 точки води рускинята Наталия Непряева, която вече си осигури големия Кристален глобус за първи път в кариерата си. Втора със 732 точки е Ебба Андерсон (Швеция), а трета със 721 точки е Джесика Дигинс (САЩ).