Тампа Бей Лайтнинг се наложи с 2:1 като домакин над Ню Йорк Рейнджърс в Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ) и се класира за финалната серия за купа "Стенли". Шампионите от последните две години елиминираха с 4:2 успеха своя съперник, с което ликуват в битката за титлата в Източната конференция. НЙ Рейнджърс имаше аванс от 2:0 победи, но в крайна сметка не успя да детронира своя противник.

Тампа Бей ще спори за купа „Стенли“ с Колорадо Авеланж, които се наложиха категорично с 4:0 над Едмънтън. Мач 1 за титлата е в сряда вечер в Денвър.

Стивън Стамкос вкара решаващия гол 13:28 минути след началото на третия период и така Лайтнинг записа четвърти пореден успех в серията. Преди това канадският нападател даде аванс на своя тим във втория период, но Франк Ватрано изравни при пауърплей в третата част.

Андрей Василевски направи 20 спасявания за Тампа Бей, който завършиха редовния сезон на трето място в Атлантическата дивизия. 

Лайтнинг е първият отбор, който прави три поредни участия във финала на купа „Стенли“, откакто това стори Едмънтън през 1983-85 г. Тампа Бей може да триумфира с три поредни титли, а преди  това Ню Йорк Айлендърс спечелиха четири поредни в периода 1980-83 г.