Играчите от Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ) ще участват на Зимните олимпийски игри през 2022-а и през 2026-а година. Тази възможтност ще бъде вписана в новия колективен трудов договор между Лигата и профсъюзът на играчите (NHLPA). Новината беше съобщена от журналиста Пиер Лебрюн от телевизия TSN.

Актуалното колективно споразумение между Профсъюза и НХЛ изтича след края на сезон 2021/22. Към този момент двете страни водят преговори за продължаване на споразумението при изменени условия.

Според Лебрюн, възможността за участие на професионалните хокеисти на следващите две зимни Олимпиади трябва да бъде договорено между три страни: НХЛ, Асоциацията на играчите и МОК. Но позициите и на трите страни се сближават и е въпрос на време да се стигне до официално обявяване на новината.

Играчите от НХЛ участваха на Олимпийски игри от 1998-а до 2014-а година. По време на Игрите в Пьончан през 2018-а Лигата отказа да спре първенството и нямаше участници от Северна Америка.
Следващите Зимни Игри ще се проведат от 4-и до 20-и февруари 2022-а година в Пекин, а Олимпиадата през 2026-а година е насрочена за периода 6-22 февруари в Милано и Кортина д'Ампецо.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.