Талантливата българска биатлонистка Павлина Филипова реши да се отдаде на треньорската професия и на предстоящото си майчинство. На вълнуваща среща в родния си град Берковица снощи Павлина събра съотборнички, свои треньори, спортисти и приятели и обяви, че се разделя с активната си състезателна дейност, но не и с биатлона, защото оттук нататък ще се занимава с треньорска работа.

От името на министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков европейската шампионка Павлина Филипова получи подарък часовник с изображение на държавния герб на Република България върху него и поздравителен адрес.

“От сцената на елитния спорт слиза един голям боец, който дълги години е носил радост и престиж на България, - се казва в поздравителния адрес на министъра. – Искрено се надявам успехите ти да са повод, много български деца да заобичат биатлона и да тръгнат по твоя труден, но успешен състезателен път.”

Павлина Филипова извоюва за България две четвърти места на Зимни олимпийски игри, четвърто място на световно първенство, злато, сребро и 2 бронзови медала от шампионати на Стария континент. Именитата ни биатлонистка беше 15 пъти между първите 10 на Световна купа, има 58 класирания между първите 20 и над 110 между първите 30 в света. Тя е единствената биатлонистка, която не си позволи да пропусне нито един сезон в своята кариера.

Павлина полага основите на биатлона в родния си град, като през 2006 г. създава първия клуб по биатлон там Ком – Берковица. През 1998 г. става първия почетен гражданин на Берковица.