Първата среща от Световното първенство по хокей на лед през 2010 г. няма да се проведе в зала, а на открито. Това ще стане на стадиона на футболния клуб Шалке 04, заявиха от Международната федерация по хокей на лед (IIHF).

Целта на новаторското начинание е да бъдат привлечени повече зрители. Подобен мач на открито е планиран да се състои на Ригли Фийлд в Чикаго в първия ден на новата 2009 г., като съперници ще бъдат Блекхоук и Детройт Ред Уингс. Очаква се огромен зрителски интерес, какъвто бе регистриран миналата година в срещата между Бъфало Сейбърс и Питсбърг Пенгуинс. Тогава двата тима играха на Ралф Уилсън Стейдиъм пред 71 217 зрители.

Рекордът по зрителска посещаемост на хокеен мач на открито обаче принадлежи на университетски отбори от Мичигън, играли през 2001 г. в Ийст Ланзинг пред 74 554 души. Стадионът на Шалке 04 в Гелзенкирхен има капацитет 76 000 души, така че нищо чудно рекордът да бъде подобрен.

Програмата за Световното първенство по хокей на лед през 2010 г. още не е уточнена напълно, но се очаква в първия мач домакинът Германия да играе срещу един от следните тимове: Канада, Русия, Швеция, Финландия или Чехия