Световният шампионат по хокей на лед ще започне днес в Квебек, където домакинът Канада празнува пълния век от създаването на местната федерация и е определян за най-големия фаворит в турнира.

Мачовете от две от групите ще се провеждат на "Колизей Арина" в град Квебек, който празнува 400 години от създаването си. Останалите осем отбора ще се срещнат на "Метро Сентър" в Халифакс, Нова Скотия.

В Квебек ще се проведат срещите от група "А" на турнира, в която попаднаха отборите на Беларус, Франция, Швеция и Швейцария, както и от група "Д", където пък ще се срещнат Чехия, Дания, Италия и Русия.

В Халифакс ще играят националните отбори от група "Б" - Канада, Латвия, Словения и САЩ, както и от група "В" - Финландия, Германия, Норвегия и Словакия. Мачът на откриването в Квебек е между Дания и Чехия, а в Халифакс първата среща ще противопостави Канада и Словения.

Късните срещи са Русия - Италия и САЩ - Латвия. Полуфиналите на турнира се играят на 16-и май между първенците в групите, а финалът е на 18-и май в Квебек.