Председателят на БОК Стефка Костадинова окуражи тази сутрин в олимпийското село тежко пострадалата при падане на трасето в Сайпрес вчера сноубордистка Александра Жекова. Тук бе и генералният секретар на централата Белчо Горанов. Водачката на нашата делегация посрещна Сани на излизане от поликлиниката, където спортистката прекара нощта поради предписание на докторите за да бъде под лекарско наблюдение. 

 

Костадинова разговаря дълго с Жекова, както и с нейния баща и треньор Виктор. Тя увери двамата, че БОК е готов да направи всичко възможно за бързото и безпроблемно възстановяване на Александра. По съвет на лекарите Сани и Виктор ще останат засега в олимпийското село, където местната специализирана поликлиника предлага супертехнологии и притежава много добре подготвен екип.

 

Стефка Костадинова сподели със Сани, че в спорта има подобни моменти и си спомни, че и тя самата е минала през подобни препятствия. „Контузиите за жалост са част от нашето  ежедневие, въпросът е бързо да се изправиш и да се възстановиш след удара. При мен например ми сложиха 7-сантиметрова пластина в стъпалото и малцина вярваха, че ще се възстановя, но аз след това станах олимпийска шампионка. При това от третия опит. Тъй че, няма да се отчайваш.Сега най-важното е бързо и качествено да се възстановиш.” каза Костадинова.

 

Александра, която очевидно изглежда много по-добре днес, обяви силното си желание да се върне час по-скоро на пистата. „Иска ми се да съм на линия в края на този сезон. Последните ни два старта за Световната купа са след близо месец, дано всичко да е наред.”

 

При изписването й от болницата тази сутрин, докторите са били по-големи оптимисти от вчера. Вероятно срокът даден за възстановяването на Сани ще бъде по-кратък, но това все  още зависи от много неща. В момента е абсолютно сигурно, че няма тотално разкъсан мускул, а само леки разкъсвания на влакна и то в близост до залавните места, а не в основата на мускула.

 

Не се предписват медикаменти, нито някаква интервенция или специална терпия. Единствено в близките дни ще се наблегне на конкретни упражнения за поддържане на мускулатурата и предотвратяване на атрофия.

 

По-детайлните изследвания са открили и леки тъканни разкъсвания в областта на стомаха. Тази вечер в 18 ч. Сани ще трябва отново да даде кръв, за да се види нивото на хемоглобина. Вчера след инцидента до късно през нощта то е било много по-ниско, но днес е с тенденция за повишаване. От този тест ще се вземат решения за начина на по-нататъшното възстановяване на сноубордистката.   

 

БГ журналистите трогнаха Жекови

 

Българските журналисти, акредитирни на Зимните олимпийски игри трогнаха с внимание Сани Жекова и нейния треньор и баща Виктор. Рано сутринта Виктор бе изненадан с огромен букет за Сани при излизане от студиото на БНТ в международния тв център. Час по-късно останалите шестима колеги от БНР и от печатните медии пък подариха на Сани талисманче, с пожелание за бързо оздравяване което я развълнува от сърце.  

 

 

Обработили с химикали трасето за сноуборд

 

Трасето, по което се преби Сани Жекова и още десетина нейни колеги и колежки било обработено с химикали непосредствено преди състезанието вчера. Това е причината по снега да се образува тънък 10 мм слой, който по-скоро е бил лед със структурата на едра сол, отколкото сняг. Обработката е в следствие притеснението на организаторите от това мъглата и дъждът да не нарушат пистата за официалния старт на жените. До този момент – в петте дни на тренировки и състезния това не се е правило. Мнозина от състезателките са останали изненадани от новите условия, мнозина отдават точно на тях многото  инциденти.

 

Общото трасе за двата кроса бе грешка

 

Многото паднали и контузени в сноуборда навеждат на извода, че решението бордъркросът и ски-кросът да са правят на една и съща писта е било грешка. Това са първите мнения след завършването на бордсъстезанията в тази дисциплина. От тази олимпиада вече и ски-кросът е в официалната програма и очевидно организаторите са решили да обединят средства и усилия като направят и двете дисциплини на една и съща писта. Скиорите обаче са много по-стабилни и с възможност за спускания по по-стръмни и трудни писти, отколкото бордистите. Компромисът, направен в Сайпрес в това отношение е за сметка на бордистите. И то си пролича в поликлиниката.