Председателят на БОК Стефка Костадинова настоява всички компетентни институции да се намесят за разрешаване на проблема с цел спасяване на зимния сезон на Витоша.

Безумната ситуация, довела до критичната ситуация все още има шанс да бъде овладяна.

„В качеството си на председател на Българския олимпийски комитет не мога да остана безучастна към случващото се на Витоша. Пред провал са 7 старта на скиори, сноубордисти и ски бегачи, както и радващия се на огромен успех проект за деца "Научи се да караш ски". Също така хиляди софиянци са изправени пред невъзможността да практикуват тази зима любимия си спорт. Всичко това се случва заради некоректното отношение на хора, които явно не желаят в ски зона „Алеко” да има зимен туризъм. Надявам се всички компетентни институции да се намесят за разрешаване на проблема, за да се спаси зимния сезон на Витоша".-категорична бе днес в официалното си изявление председателят на БОК.

Междувременно бе изпратено писмо до медиите във връзка с новите безобразия в природен парк Витоша. Ето и текста:

Днес се чества 75-годишнината на Природен парк „Витоша” и в навечерието на тази светла сама по себе си дата ние станахме свидетели на разделението, което прокарва в нашето общество неговият директор – Тома Белев, който вещо го управлява вече повече от десет години. Той не се посвени в навечерието на празника да изговори куп неистини и откровени лъжи, включително и да изкара себе си жертва.

Каква е истината? Тандемът Белев – Костов в продължение на три месеца умишлено саботираше подготовката на ски-пистите. Едва когато скандалът, предизвикан от неговото поведение, придоби международен характер, Тома Белев започна гузно да се оправдава, подпомаган от своите бизнес партньори от нелегитимната коалиция „За да остане природа в България”. Не било ангажимент на структурите на Изпълнителната агенция по горите поддръжката на пистите- ами кой следва да се грижи за държавната собственост когато няма наемател или концесионер ?

Но в неговото оправдание същият създаде нов законен повод на Прокуратурата да се намеси. Не е трудно всеки непредубеден да види какви безобразия продължават да се извършват на територията на Витоша по време на негово управление. Незаконните обекти в района на х. Алеко са нищо в сравнение с това, което тези мили природозащитници са разрешили в района на Ветровала и Офелиите. През лятото, когато на нас ни се пречеше, там са изникнали множество незаконни обекти – бунгала, бараки и влекове, и дори ветрогенератор за производство на ток, предоставени в нечий частен интерес при една непрозрачна процедура. Наглостта е стигнала до там, че този частен инвеститор е оградил част от територията на ПП „Витоша” като негов частен двор. И това с разрешението на същите тези хора, които водят пуническа война срещу нас. Към това прес-съобщение е прикачен снимков материал, показващ нагледно безобразията на фирма Ски и Сноуборд училище „Мачирски”. Но нещата са повече от ясни – тези съмнителни бизнесмени обжалват екологичната оценка и подкрепят всячески Тома Белев, а той от своя страна им подсигурява апетитни парчета от територията на парка, сякаш е негова лична собственост. Ние ще се потрудим да установим всички съмнителни факти около това последно бизнес-начинание на небезизвестния директор на парка като се надяваме новосъздадената Изпълнителна агенция по гори в лицето на нейния директор Бисер Дачев, че ще вземат незабавно мерки да се потърси отговорност за всички закононарупения и корупционни практики, извършвани от директора на парка Тома Белев в продължение на вече единадесет години.

И защото явно го е срам от състоянието на Витоша Тома Белев премести празненството за 75- годишния юбилей на парка в далеч по-подредената и приветлива Борисова градина.

Поздравяваме всички софиянци с този юбилей и се надяваме, че в близко време този най-стар парк ще се върне обратно на ргражданите на София.

От „Витоша ски” АД