Световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки обжалва ефективната си присъда от две години и половина затвор, която му наложи Бургаския апелативен съд в началото на тази година. Адвокатът на фигуриста Росен Кожухаров съобщи за Дарик, че жалбата до Върховния съд е внесена в законовия срок.

„Не сме съгласни с отмяната на приложението на условното осъждане и с увеличения размер на гражданските искове. Искаме да бъдат потвърдени онези размери, които беше определил Бургаският окръжен съд, сумите от по 90 000 лева за семейството на Петър Петров и 80 000 лева за Мануела Горсова”, каза Росен Кожухаров.

Защитата на Стависки твърди в жалбата, че в постановения акт на Апелативния съд липсват мотиви. „Нарушението, заради което делото бе върнато в Бургас, сега отново е допуснато”, коментира Кожухаров. Той допълни че, е напълно възможно ВКС да върне делото отново в Бургас. „Ще искаме да има потвърждаване на първоинстанционната присъда в частта и с която е приложено условното осъждане”, допълни адвокатът на Стависки.

На 5 януари състав на Бургаския апелативен съд измени присъдата на Максим Ставийски за катастрофата край реки Ропотамо. Според решението, шампионът трябва да лежи в затвора за две години и половина и да плати 120 000 лева на родителите на загиналия Петър Петров и 150 000 лева за Мануела Горсова, която все още е в кома.