Световният шампион по фигурно пързаляне Максим Ставийски е поискал официално споразумение с прокуратурата за катастрофата край река Ропотамо.

Искането му е предявено от бургаския адвокат Росен Кожухаров и е записано в официалния протокол, съставен от дознателката Христина Дамянова.

По закон след приключване на досъдебното производство в рамките на 30 дни прокуратурата трябва да се произнесе затова дали ще има дело, доразследване или страните ще се споразумеят по случая.

Максим Ставийски е получил и материалите по делото за катастрофата край река Ропотамо. Той е бил в късния следобед в Районното полицейско управление в Приморско заедно с адвоката си.

На 8 октомври по искане на Максим и защитата му разследването за инцидента беше удължено с 20 дни. Тогава бургаската окръжна прокуратура предяви ново обвинение към световния шампион, като коригира промилите на алкохол в кръвта от 1,1 на 1,29.

Максим Ставийски е обвинен в причиняване по непредпазливост на смъртта на 24-годишния Петър Петров от Сливен, причиняване на тежка телесна повреда на 19-годишната Мануела Горсова от Велико Търново и леки телесни повреди на други две лица, при нарушаване на правилата за движение по пътищата при управление на лек автомобил.

Предвиденото от закона наказание е от три до десет години затвор.