1100 инструктори от 36 държави ще покажат най-доброто в обучението по ски и в техниката на каране на XXI-я Интерски конгрес, който започва в неделя в Пампорово. Събитието ще бъде открито със спускане на звездния отбор на България с участието на Екатерина Дафовска, Радослав Янков, Александра Жекова, Петър Попангелов, Ренета Камберова, Снежана Дечева, Румяна Нейкова, Йордан Йовчев.

В тържествената церемония ще участват деца от националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, ансамбъл „Чинари“, група Mystic, гайдарски състав „101 кабагайди“, както и много деца от Смолян и Чепеларе. Специална демонстрация ще направят и 28 демо отбора от страните-участнички в конгреса.

Церемонията по откриване започва в 13:00 часа пред хижа „Студенец“, а патрон на събитието ще е вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. В Пампорово ще присъстват и министърът на младежта и спорта Красен Кралев, на туризма Николина Ангелкова, президентът на Интерски Ерих Мелмер, председателят на организационния комитет на Интерски конгрес 2019 Цветелина Бориславова, председателят на управителния съвет на сдружение „Българско ски училище“ доц. Петър Янков, кметът на община Чепеларе Славка Чакърова, кметът на община Смолян Николай Мелемов и областният управител на Смолян Недялко Славов.

Откриването на Интерски конгрес 2019 ще бъде излъчвано на живо по Българската национална телевизия, която е медиен партньор на конгреса.

„Очаквам през следващата седмица да обменим много опит и знания, -– каза Даниел Касанга от делегацията на Пампорово в Чили. – Участниците в конгресите на Интерски пътуват много и нашите срещи са уникално мултикултурно изживяване. Призовавам всички гости на Интерски конгрес 2019 да дойдат и да гледат демонстрациите на демо отборите. Със сигурност ще научат нови неща и ще се насладят на това уникално място – Пампорово.“

Денис Лорън от делегацията на Канада също е възхитен от Пампорово и с нетърпение чака началото на конгреса: „Надявам се да срещна много хора, които мислят като мен, които карат ски и учат другите хора да карат, – каза той. – Това е чудесна възможност да видим България и да караме в Пампорово. С нашия отбор по телемарк ще се постараем да покажем най-доброто, на което сме способни.“

Програмата на Интерски конгрес включва 120 уъркшопа по различните направления - алпийски ски, ски бягане, сноуборд, ски свободен стил, телемарк, обучение на хора с увреждания, както и над 70 лекции. В понеделник, сряда и петък са предвидени т.нар. нощни шоу спектакли, а всеки ден ще има сутрешни демонстрации на детайли от постиженията в ски техниката. Във вторник ще е представянето на кандидатите за следващия конгрес на Интерски – Леви и Кицбюел.

В Пампорово ще бъдат обособени шест специализирани зони, а не само един демонстрационен склон, както е типично за конгресите на Интерски досега. Председателят на управителния съвет на сдружение „Българско ски училище“ Петър Янков изброява още новости, които ще могат да се видят в Пампорово: специализирана зона за ски и сноуборд свободен стил, специализирана зона за ски бягане северни дисциплини и специализирана зона за обучение на деца, изградена от американската делегания.

За пръв път Интерски конгрес 2019 ще включи и социална програма. 120 деца от Смолян и Чепеларе в затруднено финансово положение ще бъдат обучавани безплатно, а специална дарителска акция ще осигури заниманията им със ски до следващия конгрес на ски инструкторите през 2023 година.