Две финландки са начело след кратката програма при жените на Европейското първенство по фигурно пързаляне в Хелзинки (Финландия).

Бронзовата медалистка от миналата година Лаура Лепистьо поведе в класирането с актив от 56.62 точки. Тя изпълни отлична програма с три тройни скока като направи единичен, вместо двоен аксел.

Втора е нейната сънародничка Сузана Пьойкио с 56.06 точки.

На трета позиция преди волната програма утре е защитаващата титлата си европейска шампионка и световна вицешампионка за миналата година Каролина Костнер (Италия) с 51.36 точки, която падна по време на своето изпълнение.

В топ 6 са още Джена Маккоркел (Великобритания) с 50.00 точки, Катарина Герболдт (Русия) с 48.62 точки и Ивана Райтмайерова (Словакия) с 48.00 точки.

Седма в кратката програма се нареди шампионката на Финландия Киира Копри с 47.60 точки.

Българката Соня Радева не успя да се класира за утрешната волна програма, след като зае 33-то място от общо 40 фигуристки. Само първите 24 в класирането се класират за волната програма.

Радева падна по време на своята кратка програма и получи оценка от 30.64 точки - 16.80 точки за технически елементи и 14.84 точки за изпълнение.

По програма тази вечер ще бъдат излъчени шампионите при танцовите двойки, а утре първенството на планетата завършва с волната програма при жените.