Финансовата криза се отрази и на фигурното пързаляне. За Европейското в Талин от 18-ти до 24-ти януари за първи път отборът ни ще бъде разделен. Всеки състезател лети само ден преди да излезе на леда. Така например спортната двойка пътува на 16-ти, Георги Кенчадзе на 18-ти, а Соня Радева на 20-ти.

„Все пак ще бъда с треньорката си, иначе просто нямаше смисъл да ходя.”-споделя пред Гонг Соня като за лъч надежда в иначе мизерията, налегнала красивия зимен спорт у нас.

Очевидно финансовото положение на федерацията е отчайващо, защото от 6 месеца най-добрата ни състезателка при жените в момента е чакала новите си кънки и то без резултат.

„На европейското ще съм със старите, с които карам от 4 години. Те са със счупени кукички и ги стягам с тиксо, за да не си потроша глезените. 6 месеца чаках новите, а когато пристигнаха се оказаха дефектни. Но след Европейското може би ще карам с нови, надявам се. Стипендията ни е мизерна, преди работих в един кетъринг, но сега вече изкарвам допълнително като треньор на деца. Цял ден на леда при минусовите температури у нас не е много здравословно, но трябва да оцеляваме някак си.”- разказва още Соня, която от години няма кой да победи в държавния шампионат.

Тя не е загубила спортен хъс въпреки проблемите и е амбицирана за място във волната на Евро`2010.

„Там леда е много по-хубав и по-различен от този, на който тренираме в София. Дори в Румъния условията са по-добри.”-разказва Радева.

Тя все още съжалява за пропусната олимпийска квалификация, според нея немарливост от страна на „някои хора”. Иначе преди време от федерацията обявиха, че няма да пращаме наши фигуристи, защото нямали шанс.

„Ние тренирахме и се готвихме. Спорт е. Исках да се пробвам.”-с тъга казва фигуристката, на централата ни просто не даде шанс.

Абсолютно цинично бе да й зададем въпрос за нови костюми, обсипани с камъни Сваровски, което е нещо задължително дори и за последните в класирането на красив и аристократичен спорт като фигурното пързаляне.

„Ще играя на кратката със стария си костюм. Аз си го харесвам. За волната програма преди турнира в Загреб миналата година с моята треньорка Даниела няколко нощи лепяхме камъни и орнаменти. Може са се каже, че е наше дело. В ателиетата е много скъпо. Няма значение, все пак мисля, че имам шанс в Талин. 44 състезателки сме, дано успея да съм сред първите 24.”-завършва с оптимизъм Соня Радева.

Дали нашите четирима състезатели ще участват в Талин само за статистиката или все пак някой ще успее да се класира за финал? Ледената приказка за бг фигуристите сега е ролята на Малката кибритопродавачка. Ще ги спаси ли някой благодетел или ще останат изоставени, докато окончателно унищожим този красив спорт у нас, дано все пак има Happy продължение…