Над 150 състезатели от 34 страни пристигат в София за Световното първенство по шорттрек, което ще се състои в Зимния дворец на спорта от 19 до 21 март. Шампионатът е под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов.

Феновете на този спорт ще имат изключителния шанс да аплодират на живо изявите на най-добрите бегачи на планетата от Азия, САЩ, Канада, Европа и Австралия в надпреварата за световните шампионски титли броени дни след вълнуващите олимпийски стартове във Ванкувър. Героите на сезон 2009/2010 са големите присъстващи. А София и България не са им чужди.

Само преди година Българската федерация по кънки с успех организира кръг от Световната купа по шорттрек. Доста по-назад във времето бе българската премиера на Световно първенство за мъже и жени – през 1999 г. Международният съюз по кънки (ISU) повери на София домакинствата и на Световна купа през 2001 г., както и на Световно отборно първенство през 2003. Това безспорно е високо признание за усилията на Българската федерация да развива и популяризира динамичния и зрелищен кънки спорт в страната и региона.

В България шорттрекът се заражда през 1986 г. Първото национално първенство е на 29 март 1987 г. Това е началото на кариерата и за феноменалната ни шампионка Евгения Раданова, която за 22 години на леда стана първата българка с три медала от Зимни олимпийски игри – два сребърни и един бронзов. Жени е и седемкратна абсолютна шампионка на Европа, печели световни титли на 500 и на 1000 м. Раданова и щафетата жени два пъти са шампионки и веднъж вицешампионки на Европа, окичват се и с три бронзови медала от световни първенства, първият от които е в София през 1999 г.

За 32-годишната Евгения Раданова Световният шампионат по шорттрек в София е последното състезание пред родна публика, за която тя ще се раздаде докрай.

По-късно всичко това ще бъде история, на която ние сега имаме големия шанс да сме свидетели.