Сноубордисти от 14 държави, сред които и носителите на последните две световни купи по Биг Еър Щефан Гимпъл (Австрия) и Пийти Пиронен (Финландия), ще участват в третия кръг от Световната купа в София на 22 декември. Това стана ясно по време на днешната пресконференция на Българската федерация ски, проведена в шатрата на площад „Батенберг”, където ще се състои и състезанието. На въпросите на медиите отговаряха президентът на БФСки Цеко Минев, неговият заместник Георги Бобев, зам.-кметът на София по транспорта Велизар Стоилов, председателят на направление Сноуборд Емил Семов и координаторът на направление Сноуборд Константин Минчев. Специален гост на пресконференцията бе Марсел Лоозе, директор на Световната купа по сноуборд към ФИС.

„За всяко нещо си има първи път. За първата целувка, за първата любов, за първия бял косъм. Българската федерация по ски и Общината в София също за първи път организират старт от Световната купа по сноуборд, но независимо от това са се справили перфектно, заяви пред медиите Лоозе – „Да се организира едно такова мащабно състезание, и то в центъра на столицата на България, е голяма предизвикателство. С ръка на сърцето мога да заявя, че сте свършили уникална работа и всичко е направено така, както се прави в развитите страни. С това състезание София ще влезе на картата на водещите държави, които са организирали старт за световната купа. Още при първата среща с кмета на София Бойко Борисов и неговата подкрепа бях сигурен, че това състезание ще бъде спечелено от вашата столица. Именно за това и най-добрите сноубордисти в света ще дойдат да участват”.

Заместник-кметът на столицата Велизар Стоилов каза, че е по-добре да има рампа за сноуборд, отколкото бирария и около нея химически тоалетни. „Когато една проява носи позитивно настроение, както е сега със Световната купа по сноуборд, и ние трябва да погледнем позитивно на нейното провеждане”, допълни той.

Президентът на БФски Цеко Минев благодари на журналистите за обективното отразяване на подготовката на състезанието, а също така и на стотиците работници, които изграждат състезателната рампа. „Подкрепям мнението на президента на ФИС г-н Джан Франко Каспер, че това състезание ще е коледната картинка, която България и София ще изпратят към света”, добави Цеко Минев.

След пресконференцията фотографите и операторите имаха възможност да снимат от върха на рампата, които е на височина 32 метра.

Програмата на третия старт за световната купа по сноуборд Биг Еър предвижда утре от 18,30 до 19,50 часа Биг Еър Бег демонстративни скокове от малка рампа върху надуваем дюшек. Награждаването ще е от 02,15 ч. Водещ на шоуто ще е Борис Атанасов (Сабята) Музекален фон на импровизациите ще дават DJ Oto, Pumpkin Temp, Electric Force Crew и балет Dream girls.