Словенският биатлонист Клемен Бауер няма да участва на Олимпийските игри в Пекин заради отказ да бъде ваксиниран срещу коронавирус. Това съобщи лично той в профила си в Инстаграм.

"Животът е пълен с решения - някои по-лесни, други по-трудни. Последното решение беше едно от най-трудните за мен. Да вземеш решение, което ти пречи да правиш това, което обичаш и правиш най-добре, не е лесно", написа Бауер.

"Като спортист, който се представя на най-високо ниво в продължение на много години, аз се отнасям специално и с изключително уважение към собственото си тяло и здраве и никога не приемам нищо, което ми е дадено за даденост. Аз винаги съм бил внимателен към това, което се случва с тялото ми по време на тренировки, състезания и други стресови дейности. Имам голямо доверие в собствената си имунна система и вярвам в естествената устойчивост, но в никакъв случай не съм готов да вливам в тялото си неизпитани средства без специална нужда", добави биатлонистът.

36-годишният Бауер е участник в четири олимпиади - в Торино (2006), Ванкувър (2010), Сочи (2014) и Пьончан (2018). Най-добрият резултат на словенеца на Олимпиада е четвъртото място в спринта във Ванкувър.

Бауер е и сребърен медалист от Световното първенство през 2012 година със смесената щафета на своята страна.