Стоян Пухай е новият старши треньор на националния отбор на България по ски-алпийски дисциплини. Той бе представен официално пред спортната общественост.

Договор на словенеца е за три години. Пухай ще работи заедно с Грега Кощомай и Боян Стругер, който е специалист по физическа подготовка. На тях ще помагат и българите Любослав Тодоров и Васил Дишлиев.

Стоян Пухай има зад гърба си близо 20 години треньорска практика. Работил е с най-известните словенски състезателки и състезатели като Катя Корен, Аленка Довжан, Уршка Хроват, Митя Кунц, Рене Млекуж, Драго Грубелник и други.

От днес националите ни са на лагер в Марибор. Там ще преминат физически тестове, а след това ще карат на сняг на глетчера в Хинтертукс (Австрия).

Целите пред отбора са в близко бъдеще поне двама българи да намерят място сред първите 30 в състезанията за Световната купа.

"Спряхме се на точно тези специалисти, след като разгледахме подробно кандидатурите на всички кандидати от Австрия, Германия и Словения. За нас Словения е модел за работа през последните години, а освен това езиците са ни близки и това ще помогне за по-бързото адаптиране, заяви вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев.

Надяваме се, че Пухай много бързо ще прецени възможностите на всеки един състезател и ще го насочи към силната му дисциплина. Очаквам да направи и програма за развитие на всички възрастови групи", каза още Бобев.