Швейцария изненадващо завърши на първо място в група А на Световното първенство по хокей на лед, което се провежда в Канада, след като победи с 4:2 фаворита Швеция.

Отборът на Франция завърши без точка в тази група и остава на последното място, което ще го изпрати в потока, определящ изпадащите от Световната група. В последната си среща от групата петлите бяха победени с 1:3 от състава на Беларус.

В група С Финландия завърши на 1-о място, след като удари Словакия с 3:2 в последната среща от потока. Изненадите в тази група са две- второто място на Норвегия, както и последното на Словакия. Така словаците за първи път от отделянето им в самостоятелна държава от Чехословакия няма да участват в разпределението на медалите.

Тимът на Швейцария поведе с 2:1 в първата третина на Швеция, като Тиери Патерлини изведе кръстоносците напред още в 48-ата секунда. Другите голове в тяхната сметка реализираха Андрес Амбул, Тибо Моне и Бийт Форстър, а за Швеция се разписаха Фредрик Варг и Патрик Хорнквист.

"Днес е велик ден за швейцарския хокей. Ние винаги сме си поставяли като цел да победим някой от голямата шестица, а не толкова определено класиране. Смятам, че вече сме готови да се намесим в спора за челните места", радваше се след срещата треньорът на Швейцария Ралф Крюгер.

След равенство 1:1 в първата третина между Франция и Беларус, играчите от бившата съветска република вкараха по един гол в следващите две части. Александър Угаров се разписа в средата на втората част, а крайното 3:1 реализира Алексей Костишин 45 секунди преди финалната сирена.

Финландия поведе с 2:0 на Словакия в първите 13 минути игра, като Нико Капанен откри още във 2-ата, а след това и Туомо Рууту се разписа. До края на частта обаче Роберт Петровицки при числено превъзходство и Мирослав Ковачик изравниха. Уникална грешка на вратаря Петер Будай позволи на ветерана Теему Селане да вкара за 3:2 в 25:17 минута.

Разтърсваният от скандали отбор на Германия остава в битката за местата от 1-до до 12-о заради загубата на Словакия, но днес падна с 2:3 от Норвегия. Ветеранът Марко Щурм откри за Германия след пас на реабилитирания за употреба на допинг Флориан Буш.

След това Гугола вкара втори гол за Германия, но Магнус Холтет, Аасен Дзукарело и Мортен Аск донесоха победата на Норвегия. От състава на Германия пък Световната федерация по хокей на лед отстрани защитника Джейсън Холанд, който е роден в Канада. Холанд няма право да играе за Германия, защото не е живял минимум три години в страната.