Александра Жекова и баща й Виктор Жеков имаха възможността да споделят празниците със семейството си. Най-добрата ни сноубордистка обаче още в първите дни на Новата година ще трябва да се качи на самолета, за да продължи подготовката си и участието си в серия от силни състезания. Хубавото е, че и на Сани и на Виктор Жекови от коледната питка се падна здравето, за да могат да реализират високите си цели. Последно опитната ни състезателка постигна сребърен медал в бордеркроса в Телърайд (САЩ) и спечели заедно с норвежката Хелене Олафсен спечелиха отборния стар.

“Никога не сме били толкова силни, колкото сега” похвали се пред Гонг треньорът и баща на Александра - Виктор Жеков.

Ето още от неговия разказ:

Честита Коледа на всички! Всичко най-хубаво желая на това хубаво радио и Гонг. Рядко ни се случва да сме по Коледа в България, но тази година календарът ни го позволи. Много се радваме да се видим с приятелите си и най-близките ни хора, а също така да празнуваме в семейна обстановка. Сега имаме възможност и да си починем, защото имахме доста тежък тур през декември с четири наистина тежки старта от интензивната ни програма. Това ще ни бъде една кратка почивка, след което имаме много натоварена програма, в която до края на месец март няма да има време за почивка!

- До кога ще си бъдете в България?

Още 4 дни. Непосредствено след Новогодишната нощ тръгваме на път.

- Какво Ви се падна от късметите?

В нашето семейство традицията е такава, че в питката има късметчета с дрян, но те не са упоменати точно какви са. Хубавото е, че на всеки се падна по един такъв късмет за здраве. Винаги има и една златна паричка, която сега се падна на баща ми.

-Най-важното е да сте здрави през 2011-та година!

Това наистина ни е най-важното! За да можем да приемем предизвикателствата!

- А успехите ги имате защото Сани само преди дни в Телърайд стана втора в бордът кроса, а с една норвежка спечели отборния старт.

Въобще ние успяхме да направим една много добра подготовка тази година и още преди първите стартова, тестовете, които направихме ни дадоха увереност, че сме много силни, че никога не сме били толкова силни колкото сега! Имахме много голям късмет с времето по време на всичките ни тренировъчни лагери, хванахме някакви пролуки между лошите климатични периоди и нямахме почти никакви загуби на тренировъчни дни. Наистина успяхме да се подготвим много добре. Успяхме да получим и прототипа, който направихме за Александра, тя кара с нов борд, който се оказа много успешен. Бяхме уверени в силата си и още от първите стартове, показахме, че наистина сме на ниво! Тя е изключително бърза, успя на два пъти да даде най-добри времена в отделните квалификации от всички състезателки, а това до сега не ни се е случвало! Това показва изключително голяма скорост!

- Тези резултати могат наистина да Ви радват. Тази година Сани не попадна в класацията за най-добрите спортисти на България, но пък може да предвещават догодина да бъде сред тях!

Класациите са много хубава работа. Ние много високо ценим всеки един успех и много добре знаем и с какво се занимаваме - със спорт, който е изключително сложен и определено ние нямаме най-добрите условия за практикуването му. Гледаме да си създаваме тези условия до колкото е възможно. Изключително много се радваме на успехите си и наистина гледаме да им се насладим. Също така се борим за максимума винаги!

- А какъв е максимумът и голямата цел през 2011-та?

Голямата ни цел винаги е била една и съща - да направим най-доброто възможно представяне за конкретния момент. Към това се стремим. Хич не е лесно постигането му, но стремежът винаги е на лице!