Най-добрата българска състезателка по сноуборд Александра Жекова се цели в Топ 3 през предстоящия сезон, три квоти за Олимпиадата във Ванкувър, преодолявайки всички конкуренти и препятствия, въпреки че едната й ръка не функционира на 100%.

Проблемът с лакътя е от миналия сезон, когато се разбра, че има скъсан мускул и сериозен отток, който пречи на пълното движение на лакътя.

Открихме Сани при кратко завръщане в София преди заминаването й за швейцарските Алпи. Тя ни се похвали и за страхотното си лятно приключение – пътуване до Австралия. „Започнах да се занимавам и с нов спорт – хавайски сърф и си починах страхотно. Карах сърф с делфини около мен. Обиколихме различни национални паркове, видях много интересни животни в дивата им среда. Бях малко по на дивотия и си прекарах страхотно!”

На 5 октомври госпожица Жекова стана на 21 години, но празникът я завари в тренировъчна зала в Холандия. „Чувствах се като във фризер в тази зала. Вместо торта имах ябълков пай, но много приятели и колеги ме поздравиха и зарадваха с малки символични страхотни подаръци, каквито аз обичам. Рождените дни са повече празник за родителите, защото те тогава осъзнават колко са пораснали децата им. Аз винаги се чувствам малко тъжна на рождените ми дни, защото остарявам с още една година, но все още съм на 21 и животът е пред мен. Пожеланията ще запазя в тайна, защото искам първо да се осъществят, но са свързани до някаква степен с моята кариера през следващите две години”.

През 2006 година Сани завърши училище, бе абитуриентка и все още не е решила къде да продължи образованието си и в каква дисциплина. „Известно време се лутам, за сега най-добре се уча от живота. всеки ден уча какво ли не. Желанието ми да уча е или от следващото лято или лятото след Олимпиадата във Ванкувър. Сигурно ще се занимавам с нещо в сферата на изкуството, рекламата, дизайна, но напоследък започнах да се интересувам и от океанология”.

През средата на юни стартира подготовката на Сани за предстоящия сезон, в който ще гони квоти за Зимните олимпийски игри във Ванкувър за три дисциплини.

Както винаги чаровницата иска много на пистата, но и знае как да го постигне: „Насочила съм се към Топ 3!Целите ми са доста сериозни и не очаквам да имам проблем в спечелването на олимпийски квоти. Имам реалните възможности за това,

стига да бъда здрава, да няма травми и да имам малко късмет. Първият ми старт е през декември – бордъркрос в Швейцария, ще имам по три състезания всяка седмица. Пикът на този сезон е Световното първенство в Корея през средата на месец февруари”.

Една неприятна травма измъчва от миналия сезон Сани - скъсан мускул не й позволява напълно да движи лакътя си. „Около месец бях на рехабилитация непосредствено след края на сезона и сега се чувствам по-добре. За съжаление обаче ръката ми не функционира на 100%, но мога да компенсирам с други мои качества. В момента изграждам мускулатура, която да помогне и да заздрави връзката и самата лакътна става. Опитвам се да забравя този проблем, да не мисля за неща вече отминали и да гледам напред”.

Ето подробности и за подготовката на надеждата ни за медал от Ванкувър 2010:

„Не искам да се забивам в някаква фитнес зала или затворено помещение, за да изграждам някакви качества. Около София нямам възможности да тренирам и затова ще се насоча към планините. Подготовката си стартирах в средата на месец юни. На Белмекен за сила и издръжливост с моунитбайк и нови специални лекоатлетически упражнения, измислени от баща ми след съвети с известни специалисти. Първият ни лагер на сняг бе в Швейцария и открихме нов глетчер, където сме много доволни от условията за подготовка в трите ми дисциплини, в които ще се боря за олимпийска квота. Вече мина и първият ми старт от Световната купа, като за съжаление пропуснахме първия такъв в бордъркроса в Аржентина. Просто бюджетът ни тази година е доста намален. В световен мащаб всичко поскъпва с всеки месец, а нашият

бюджет си седи един и същ. Той няма как да покрие всичките ни нужди и трябва да се ограничаваме. Продължихме след това подготовката си в Швейцария, имах старт алпийски дисциплини, който бе в зала, на закрито в Холандия и за много малко се разминах от финал. На нашито ниво в световния спорт трябва да имаш и лични качества, а възможностите ни са изравнени”.

снимки: ski.bg