“Обявявам 21-те Зимни Игри за закрити”. С това изречение президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох сложи край на предизвикателството и магията - Ванкувър 2010.

Церемонията по закриването започна там, където завърши откриването на Олимпиадата. Домакините запалиха отново жертвеника с огъня, но преди това един клоун трябваше да “изскочи изпод земята” и да поправи четвъртото рамо от конструкцията, което не се появи по време на откриването. “Големият гаф” тогава, сега се превърна в ефект, след като огънят грейна в неговата цялост на закрития стадион "Би Си Плейс" във Ванкувър.

Българският знаменосец по време на церемонията бе Евгения Раданова, за разлика от Откриването, когато Сани Жекова носи трибагреника ни.

По традиция, пред погледа на всички, бе извършено и награждаването в ски бягането на 50 км (масов старт), победител в което стана норвежецът Петер Нортхуг.

За 17 дни Олимпиадата роди десетки герои. Те от своя страна накараха милиони да се радват заедно с тях пред телевизионните екрани, а други да плачат. Игрите започнаха със смъртта на Нодар Кумариташвили, който часове преди официалния старт намери своята гибел на улея за шейни. Олимпиадата обаче завърши с абсолютен рекорд - Канада спечели 14-о злато на Зимни Игри, след като триумфира на хокейния турнир при мъжете.

Олимпийският флаг бе свален и предаден в ръцете на кмета на следващия град-домакин на Игрите – Сочи. В рамките на няколко минути бе направена и презентацията за Олимпиадата през 2014 година. Домакините направиха любопитна виртуална връзка с Русия. От сцената на “Би Си Плейс” маестро Валери Гергиев дирижира от дистанция своя оркестър, който бе на Червения площад в Москва.

В края на церемонията домакините проявиха небивалото си чувство за хумор. Канадският актьор Уилям Шатнър сложи своеобразния край на Олимпиадата с чаровен монолог. Същото стори и негова колежка Катрин О'Хара, която в същия “стил” изпрати гостите на Олимпиадата: “Не ме интересува какъв език говорите, когато пишкате в снега. Заповядайте отново, но не всички наведнъж.” Актьорът Майкъл Фокс, любимец на местните, също бе част от церемонията, закрита с грандиозен концерт на канадски изпълнители сред които бяха Аврил Лавин, Аланис Морисет, бандата Никълбек и други.