Някога замисляли ли сте се колко далеч може да стигант омразата и завистта на хората? А някога замисляли ли сте се колко далеч може да стигне силата на волята?

Е, тази история със сигурност ще ви даде отговор и на двата въпроса.

Преди 23 години две спортиски дадоха ценен урок на много хора.

От едната страна Тоня Хардинг, състезателка по фигурно парзаляне, която показва до какво води завистта.

А от другата – Нанси Керигън, нейна съперничка, която доказва колко силна е човешката воля и че "доброто" винаги побеждава.

6 януари 1994 г. – дата, която мнозина помнят с един от най-големите скандали на Олимпийски игри, а и в спорта. Ден, който шокира хората по целия свят.

Голямата драма в живота на Тоня е свързан с конкурентката й Нанси Керигън.  Години наред двете се състезават докато не идва фаталния ден.

На тренировка по време на шампионата на САЩ Керигън е намушкана в бедрото и не успява да участва в надпреварата. Всички изпадат в ужас и никой не знае какво се случва, а единственото което се чува е виковете на пострадалата: „Защо? Защо? Защо?“.

По-късно доказват още по-шокиращата новина, че Шейн Стант, който причинява контузията, е нает от мъжа на Тоня Джеф Гилуул и бодигарда й Шоун Екхард с цел да счупи крака на Керигън. Тоня печели това състезание и съответно квота за Олимпиадата.

Нанси и Тоня

източник: Gulliver/Getty Images

Очаква се, че Керигън няма да успее да се възстанови за предстоящите Зимни олимпйски игри, но тя прави всичко по силите си и се връща на леда. Въпреки това тя обаче не успява да завоюва своето място за участие на Игрите заради ужасния инцидент.

Изненадващо Нанси получава шанс да замине на мястото на втората в класирането Мишел Куан.

Тогава идва "денят на отплатата". Олимпийските игри в Лилехамер. Отплата, която показва, че на злобата, не трябва да се отвръща със злоба.

Двете изиграват съчетанията си и всичко си идва на мястото.

Нанси Керигън взема среброто, завършвайки на крачка от златото и печелейки овациите на феновете. 

Тоня завършва осма въпреки опитите си да съсипе кариерата на своята съперничка и да блесне на почетната стълбичка.

„Скандалът ми отне всичко“, призна след години бунтарката в биографична книга.