Клубът от Националната хокейна лига (НХЛ) Питсбърг Пингуинс и водещият им играч Сидни Кросби обявиха, че са постигнали съгласие за нов 12-годишен договор, съгласно който Кросби ще получи 104,4 милиона долара.

Новият договор, който трябва да влезе в сила от лятото на 2013-а година, ще бъде подписан идната неделя. През идното лято изтича сегашният договор на играча, а така се оказва, че 24-годишният канадец ще остане в Питсбърг до 2025-а година и ще получава около 8,7 милиона долара на сезон, което не е кой знае колко повече от настоящото му възнаграждение.

"Ние сме много благодарни на Сидни Кросби за всичко, което направи за отбора от 2005-а година, когато се присъедини към нас. Той е пример за всички както на леда, така и извън спорта. Надяваме се, че той ще носи екипа на Пингвините до края на спортната си кариера, се казва в изявление на собственика на клуба Марио Лемьо.

През 2008-а година Кросби помогна на отбора да стигне до финала, а година по-късно вече и триумфира с Купата Стенли. На 21 години той стана най-младият капитан в НХЛ, който е вдигал Купата над главата си. Също така е избиран за най-полезен състезател, както и за голмайстор в Лигата.

През януари миналата година той пострада и беше приет в болница със сътресение на мозъка. Постепенно той се възстановяваше, но продължаваше да изпитва болки.

През ноември 2011-а година обаче Кросби се завърна триумфално на леда като в мача с Ню Йорк Айлендърс вкара два гола и подаде за още два. Ситуацията почти се повтори с него месец по-късно при нов инцидент на леда в мача с Бостън, но през март отново беше на линия и хората вярват, че най-доброто от него тепърва предстои.