Даниел Алфредсон наниза две шайби за победата на Швеция с 4:2 над Беларус в среща от група "С" на Зимните олимпийски игри във Ванкувър. С победата шведите си осигуриха класиране в следващата фаза на турнира, след като събраха шест точки от двата мача в група "С".

Толкова има и отборът на Финландия, който в късната среща от програмата победи Германия с категоричното 5:0 в мач, в който Теему Селани счупи олимпийския рекорд за точки. Това остави германците на последно място без отбелязан гол, а с трите си до момента Беларус заема трета позиция в групата. В последния кръг в неделя и понеделник ще се срещнат лидерите и аутсайдерите, информира БТА.

Даниел Седин, който играе на този лед с Ванкувър Кенъкс, както и Йохан Францен, който пък е част на може би най-силната четвърта линия в историята на хокея, също вкараха по един гол за шведите. След 3:0 обаче играчите на Беларус се разиграха и стигнаха до две шайби във вратата на съперника благодарение на точните удари на Дмитри Мелешко.

В тези минути стражът Андрей Мезин бе непреодолим и завърши мача с 47 спасени шайби. Това наелектризира местната публика, която започна да скандира "Бе-ла-рус, Бе-ла-рус". Виковете от трибуните не притесниха шведите и Алфредсон преодоля Мезин само 10.4 секунди преди последната сирена за крайното 4:2. Асистент на този гол бе Седин, а неговият брат близнак - Хенрик, който също играе във Ванкувър Кенъкс, подаде за други два.

Теему Селани пък подобри олимпийския рекорд за точки по системата гол и пас. Дясното крило на Анахайм подаде за втория гол на Кимо Тимонен в края на втората част на победата на финландците с 5:0 над Германия. Асистенцията на Селани ознаменува негова 37-а точка на олимпийски игри. До този момент той делеше първото място с руснаците Валери Харламов и Властимил Бубник, както и с канадеца Хари Уотсън.

Мачът започна с гол на Туомо Рууту, а след това дойдоха и двете шайби от Тимонен. Ярко Рууту и Йони Питканен довършиха германците само за две минути в средата на третата част за крайното 5:0. За сребърните медалисти от Торино 24 шайби спаси Никлас Бекстрьом, докато за германците 30 удара отрази Димитри Пацолд.

Група "С":

Беларус - Швеция - 2:4 (0:2, 1:1, 1:1)

Финландия - Германия - 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)

Временно класиране:

1. Финландия 2 мача, 6 точки

2. Швеция 2, 6

3. Беларус 2, 0

4. Германия 2, 0

Последни мачове от групата:

Германия - Беларус - неделя, 21 февруари

Швеция - Финландия - понеделник, 22 февруари