Швеция нанесе първа загуба на домакина на световното първенство по хокей на лед Финландия.

В мач от четвъртия кръг на груповата фаза "трите корони" се наложиха над големия си исторически съперник с 3:2 (1:0, 0:2, 0:1, 0:0, 0:1) след дузпи. Емил Бемстрьом вкара единственото попадение при наказателните удари, а шведският вратар Магнус Хелберг отрази и петте удара на финландските хокеисти, както и други 29 в хода на срещата.

В Тампере Швеция поведе в първата третина чрез Адам Ларсон, но във втората домакините, които са и олимпийски шампиони от Пекин, направиха пълен обрат чрез Мико Лехтонен и Сами Ватанен.

С гол на Йоел Келман обаче Швеция стигна до изравняване 2:2 в седмата минута на третата третина, а до края на редовното време и в продълженията нов гол не падна.

С успеха "трите корони" имат 11 точки и водят в класирането в група "В", като са практически сигурен участник в четвъртфиналите. Финландия е на второ място с 10 точки и също е много близо до класиране за следващата фаза.

В група "А" в Хелзинки Швейцария постигна четвърта поредна победа след 5:3 (1:1, 2:1, 2:1) над Словакия. Успехът изкачи "кръстоносците" на първо място в класирането с 12 точки, на три пред втория Канада, който обаче е с мач по-малко.

Денис Малгин откри 52 секунди след началото, но Милош Роман изравни за Словакия в средата на първия период.

Във втория Доминик Егли и Юрай Слафковски размениха по още един гол за двата тима, преди Тимо Майер да се разпише за 3:2 в полза на Швейцария.

В последните 20 минути символичните домакини затвърдиха предимството си с нови два гола. Техни автори станаха Нико Хишир и Фабрис Херцог, докато между техните попадения се разписа и Самуел Такач за словаците.

За тима на Словакия, който взе бронзовите медали в Пекин, това е трето поражение в четири срещи и тимът остава на шесто място в класирането с 3 точки.