Швеция и Финландия записаха победи в първите си срещи от Световното първенство по хокей на лед, което се провежда в канадските градове Квебек и Халифакс.

Олимпийският шампион Швеция победи трудно Беларус с 6:5 в среща от група „C” на турнира. Баларус оказа голям отпор на скандинавците и дори водеше с 5:4 в резултата след края на втората част благодарение на гола на Дмитрий Мелешко.

В началото на заключителната третина Патрик Хорнквист изравни за 5:5 с втория си гол в мача. В самия край на третината пък Рикард Валин вкара победния гол за Швеция. в края на срещата. В другия мач от групата Словакия победи Норвегия с 5:1.

В среща от група „A” на турнира Финландия се справи далеч по лесно с Германия и постигна изразителен успех с 5:1. Силите в началото на срещата бяха изключително изравнени и двата тима дори не можаха да си отбележат гол в първата третина.

През втората част Финладния дръпна с 2:0 след голове на Мико Койву и Оли Йокинен. Германия намали до 2:1 след гола на Флориан Буш, който получи разрешение да играе от Антидопинговата агенция броени часове преди мача.

След това обаче Суоми не остави никакви шансове на своя противник и го довърши с попадения на Койву, Ханес Хивонен и Теему Селане, който оформи крайното 5:1. В другия мач от тази група Франция загуби от Швейцария с 1:4. в друга среща от тази нощ.