Олимпийската и двукратна световна шампионка Микаела Шифрин (САЩ) спечели последния слалом за сезона на финалите на Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Мерибел (Франция). Шифрин, която през миналата седмица навърши 20 години, финишира за 1:34.08 минута, с което записа шеста победа за сезона и 15-а в кариерата си. Тя беше втора след първия манш с 46.34 секунди, но със солидно второ спускане от 47.74 секунди завърши на върха. 

Така американката триумфира за трета поредна година с малката Световна купа в дисциплината с 679 точки. 

Лидерката след първия манш Фрида Хансдотер (Швеция) остана втора само на 5 стотни от секундата, а с това завърши и втора в подреждането за сезона в слалома с 569 точки. Трета на половин секунда остана Вероника Зузулова от Словакия, а на четвърто място на 57 стотни се нареди Тина Мазе от Словения. Мазе оглави генералното класиране за сезона с 1471 точки, като има аванс от само 18 точки пред защитаващата титлата си Ана Фенингер (Австрия), която днес не успя да увеличи актива си, след като завърши 23-а. 

Така новата носителка на големия Кристален глобус ще бъде определена утре в последния старт от сезона в дисциплината гигантски слалом, в който Мазе е олимпийска шампионка от Сочи 2014, а Фенингер е световна шампионка от Бивър Крийк 2015. /БТА