Олимпийската шампионка от Сочи 2014 Микаела Шифрин спечели нощния слалом от Световната купа по ски-алпийски дисциплини за жени в австрийския зимен център Шладминг.
Носителката на Големия кристален глобус за миналия сезон Петра Влъхова завърши втора, но това й беше достатъчно, за да завоюва малката световна купа в дисциплината слалом две състезания преди края на сезона.
26-годишната Шифрин, която е носителка на СК за 2017, 2018 и 2019 година, се представи страхотно и спечели с общо време 1:32.66 минута. Тя беше пета след първи манш с 45.70 секунди, но направи невероятно каране във втория и беше най-бърза с 46.96 точки.

Така тя записа 73-а победа в кариерата си за Световната купа и рекордна 47-а в слалом. С това Шифрин изпревари легендарния швед Ингемар Стенмарк по брой победи в една дисциплина, който има 46 успеха в гигантския слалом.
Американката прие много емоционално победата си и се разплака след края на състезанието.

"Просто малко повече плаках, отколкото беше нужно. Чувствам се така сякаш не се е случило. За мен е привилегия да се състезавам на тази писта и единственото, което можех да направя е да карам така, че да спечеля. Тази писта е легендарна, не мога да повярвам, че имах този шанс да бъда тук", коментира Шифрин, която печели последния слалом преди зимните олимпийски игри в Пекин.
Лидерката след първия манш Петра Влъхова остана втора на 15 стотни от секундата, но за втори път след 2020 година печели малката световна купа в слалома. Тя е недостижима на върха с 660 точки преди втората Шифрин, която има 440 точки, а до края на сезона остават само два старта в тази дисциплина.

Влъхова има пет победи и две втори места в седемте слалома от началото на сезона, но тази вечер направи грешка във втория манш и не успя да спечели. Трета на 93 стотни се нареди германката Лена Дюр, а четвъртото място с равно време разделиха швейцарката Камий Раст и Киара Майр от Австрия. Световната шампионка в слалома от Кортина Д'Ампецо 2021 Катарина Лийнсбергер  остана едва 21-а днес.

В генералното класиране за Световната купа лидерка е Микаела Шифрин с 966 точки, следвана от Петра Влъхова с 911 и София Годжа с 657 точки. В подреждането за малката световна купа в слалома Влъхова има непреодолим аванс от 660 точки, пред Шифрин с 440 и Уенди Холденер с 321 точки, която отпадна във втория манш. Световната купа при жените продължава със спускане и супергигантски слалом в Цаухензее .