Италианката Луиза Бертани, която кара за България, остана на 48-мо място в първия манш в гигантския слалом за жени в Оре от Световната купа по ски алпийски дисциплини.

26-годишната Бертани завърши за 1:01.34 минути, като единствена от финиширалите премина над границата от една минута.

С най-добро време в първия манш е американката Микаела Шифрин. Тя даде време от 55.16 секунди и води с 0.58 секунди пред втората Валери Грение от Канада. Трета на 0.93 секунди е австрийката Франциска Грич, а всички останали скиорки са на повече от секунда от американката.

Ако запази първата си позиция в класирането и след втория манш, Шифрин ще запише 86-а победа в кариерата си в Световната купа и ще изравни по този показател шведската легенда Ингемар Стенмарк, който държи рекорда от 1989 година, когато записа последния си успех. Освен това практически всяко финиширане на Шифрин ще ѝ осигури и Малкия кристален глобус в гигантския слалом, след като най-близката ѝ преследвачка Лара Гут-Бехрами отпадна в първия манш. Разликата между Шифрин и швейцарката преди днешното състезание бе 118 точки, а след старта в Оре остава само още един гигантски слалом. Третата в класирането в дисциплината Марта Басино от Италия изостава на 149 точки, а след първия манш се нареди на 12-о място.

До момента Шифрин си осигури Големия кристален глобус, както и отличието в слалома.

 

БТА / Автор: Георги Крумов