Симон Шемп спечели световната титла в последния старт на Световното първенство по биатлон в Хохфилцен.

Германецът триумфира със златото в масовия старт на 15 километра и по този начин спечели първата си световна титла.

Шемп бе перфектен на огневия рубеж, прекара цялото състезание в челото на колоната и след 20 от 20 заслужено триумфира.  Йоханес Тингнес Бьо също вървеше към първото място, но грешка в последната стрелба го лиши от тази възможност и той завърши втори на 9 секунди зад Шемп. Симон Едер грабна бронза също с 20 от 20. Той излезе рамо до рамо с Шемп след последното посещение на рубежа, но бе свършил силите и в крайна сметка трябваше да се задоволи с бронза. Антон Шипулин (2 грешки), Мартен Фуркад (3 грешки) и световният шампион в индивидуалното бягане Лоуел Бейли (0 грешки) допълниха топ 6.

В масовия старт, в който участие взимат 30-те най-добри през сезона, бяха и двамата най-добри българи Красимир Анев и Владимир Илиев. Те направиха добро състезание и завършиха в топ 20, съответно 12-и и 20-и.

Анев се движеше в топ 8 през по-голямата част от надпреварата след три перфектни стрелби. Една грешка в последната стрелба обаче го лиши от място в топ 10. Владимир Илиев направи общо 3 грешки и зае последната позиция сред първите 20 в класирането.