Отборът на Детройт се класира за 24-и пореден път за плейофите на Националната хокейна лига. Възпитаниците на Май Бабкок загубиха с 3:4 след продължение при гостуването си на лидера в Атлантическата дивизия Монреал, но със спечелената точка си осигуриха място в елиминациите на Източната конференция за купа "Стенли".

Ларс Елер донесе победата на канадците в 1:21 минута на допълнителното време. Андрей Марков се отличи с гол и асистенция за домакините, а Джеф Петри и Томаш Плеканец също се разписаха. Павел Дацюк завърши с гол и асистенция за Детройт, за който вкараха Томаш Татар и Дарън Хелм.

Калгари победи гостуващия Лос Анджелис с 3:1 и елиминира миналогодишните шампиони от борбата за плейофите. Иржи Худлер се разписа два пъти, а вратарят Йонас Хилер отрази 34 шайби, а с успеха канадците събраха 97 точки и си гарантираха място в елиминациите на Запад за първи път от 6 години именно за сметка на Лос Анджелис, който остана девети с 93 точки кръг преди края на редовния сезон.

Джордън Нолан вкара за 1:2 в петата минута на третата част, но тимът на Кингс, който спечели купа "Стенли" през 2012 и 2014 година, няма да играе в плейофите за първи път от 2009 година.

Отава победи шампиона от редовния сезон Ню Йорк Рейнджърс с 3:0 като гост и вече е в позиция за класиране в плейофите. Канадците изоставаха на 14 точки от осмото място на Изток преди два месеца, но с 22 победи в последните си 30 мача те вече имат всички шансове да попаднат в елиминациите.

Кларк МакАртър и Кайл Търис се отличиха с по гол и асистенция в "Медисън Скуеър Гардън", Жан-Габриел Паго също вкара, а вратарят Андрю Хамънд отрази всичките 26 шайби за третия си "шътаут" през сезона.

Сейнт Луис надделя с 2:1 над гостуващия Чикаго и си гарантира титлата в Централната дивизия. Дмитрий Яскин и Пол Щастни се разписаха за домакините, които със 107 точки се изравниха с лидера на Запад Анахайм преди последния кръг от редовния сезон.

Бостън загуби с 2:4 в залата на Флорида, а с това гарантира мястото в плейофите на Ню Йорк Айлендърс, който не игра тази нощ. Поражението прати гостите на девето място на Изток, на точка зад Питсбърг и на две зад Отава, които държат последните две свободни позиции за класиране на елиминациите./БТА