Защитаващият титлата си Детройт се наложи с 6:5 при гостуването си на Кълъмбъс и спечели с 4:0 победи серията от първия кръг на плейофите в Западната конференция на Националната хокейна лига.

охан Францен отбеляза решаващото попадение за шампионите при числен превес 46,6 секунди преди финалната сирена. Мариан Хоса се отличи с две попадения за гостите, Никлас Лидстрьом и Томас Холмстрьом добавиха по гол и асистенция, а Дан Клиъри също се разписа. За Кълъмбъс, който е дебютант в плейофите, с гол и асистенция завършиха Рик Неш, Кристиан Хуселиус и Крис Ръсел.

Фредрик Модин и Ар Джей Амбъргър също вкараха, но това не беше достатъчно. Ню Джърси спечели с 1:0 над гостуващия Каролина и взе аванс от 3:2 победи в серията от първия кръг в Източната конференция. Вратарят Мартин Бродюр отрази 44 шайби и с 23-ия си "шутаут" в плейофите изравни рекорда на легендата Патрик Роа.

Единственото попадение в срещата отбеляза Дейвид Кларксън при числен превес в средата на втората третина. Вратарят на гостите Кам Уорд спаси 41 изстрела, но това не беше достатъчно. Филаделфия надделя с 3:0 над Питсбърг като гост и избегна отпадането.

Вицешампионите обаче все още имат аванс от 3:2 победи в серията. Стражът Мартин Бирон спаси всичките 28 удара към вратата си, а попаденията реализираха Арон Ашам, Клод Жиро и Марк Нубъл