Ощетяването на Евгени Плюшченко на Олимпиадата във Ванкувър не остана незабелязано. Западните медии също са шокирани от факта, че златният медал във фигурното пързаляне при мъжете получи състезател с програма от нивото на 80-те 90-те години, която сега се изпълнява и от младежите. В Русия обаче се коментира изключително ожесточено съдийството.

“Точно съдиите отнеха златото на Евгени Плюшченко. Новата и уж “обективна” система на оценяване се провали. Нашият направи четворен скок, а техният – дори не може да мечтае за такъв. Плюшченко е истински победител”, пишат в Русия огорчени от факта, че силната композиция на тяхната звезда не бе оценена, за разлика от чисто изпълнената, но не толкова сложна волна програма на Еван Лисачек. Представителят на САЩ спечели първото място, след като получи по-висок резултат при второто си изиграване.

Далеч по-крайни в оценката си бяха в Yahoo, където заглавието бе достатъчно красноречиво: “Тази нощ във Ванкувър бе убито фигурното пързаляне.”

Двукратният сребърен медалист от Олимпийски игри Елвис Стойко също изригна: “Извинявай, Еван Лисачек, ти си страхотен фигурист, но твоето пързаляне не беше достойно за златен медал. Как може да стане олимпийски шампион, след като в програмата му няма нито един четворен скок? Съдиите дадоха чудовищни оценки.”

Самият Евгени Плюшченко, както много други специалисти, алармира, че фигурното пързаляне не се движи напред: “Този спорт спря на едно място в момента, в който състезанията започнаха да се печелят от състезатели, които нямат четворни скокове в програмата си. Сега разбирам защо е измислена новата система. Много американски и канадски фигуристи не могат да изпълняват такива скокове, а искат да печелят. Сега фигурното пързаляне при мъжете се превръща в танци.”