Словенката Тина Маже сътвори истинска сензация, след като спечели спускането за жени в швейцарския зимен курорт Сен Мориц.

Изненадващото е не само това, че словенката е специалистка в техничните дисциплини, но и факта, че стъпи на върха със стартов номер 47.

Маже, която бе една от последните пет стартиращи състезателки, се възползва максимално от промяната в атмосферните условия (по-добра видимост) и зае първото място с време от 1:44,38 минути.

По този начин словенката записа първа победа в спускането и общо шеста в нейната кариера (всичките досега в гигантския слалом), като последната й бе през 2005-а година.

Втора на 34 стотни се нареди Мария Холаус (Австрия), а трета на 35 стотни се класира Лара Гут (Швейцария). Холаус дълго време водеше и вече празнуваше втората си победа за СК (след тази в Супер Джи-то в Кортина на 20-и януари), когато Маже изненадващо даде най-доброто време на пистата "Корвилия".

16-годишната Гут (стартов номер 32) дори бе по-бърза и от Маже, но падна метри преди финала и пресече финалната линия в легнало положение.

Начело в генералното класиране за СК продължава да е Никол Хосп (Австрия) с 917 точки, пред американката Линдзи Вон - 818 и сънародничката си Марлиз Шилд - 759. За малката СК в спускането води убедително Линдзи Вон с 475 точки, пред Ренате Гьочъл (Австрия) - 273 и Брит Джаник (Канада) - 264.