Българската танцова двойка Лора Семова и Димитър Личев зае 29-то място в оригиналния танц на световното първенство по фигурно пързаляне за юноши, което се провежда в Зимния дворец в София. За своето изпълнение те получиха оценка от 31.28 точки - 18.26 точки за компоненти на програмата и 13.02 точки за изпълнение.

Семова и Личев са 30-ти в генералното класиране - след задължителния и оригиналния танц с общ актив от 51.57 точки и тъй като са представители на страната домакин ще участват по право в утрешната волна програма с 1-ви стартов номер.

Българският дует игра на музика от фокстрот и куикстеп. Задачата на участниците в оригиналния танц бе да интерпретират музика от 20-те, 30-те и 40-те години на миналия век. Семова и Личев започнаха силно програмата си, но в серията от туизли направиха грешка, загубиха синхрона и след това като че ли изпуснаха ритъма, информира БТА.

"Това сме ние. Правим грешки. Лошото е, че когато допуснем грешка, след това се разконцентрираме и това води до още грешки. Треньорката Оксана Подтикова ни подкрепя много, дори когато грешим ни поддържа, защото знае, че можем много повече", каза Семова.

"Това ни е първото състезание от такъв ранг и затова не можем да не сме доволни. Нормално е за възрастта ни да правим грешки. Във волната програма сме вложили цялото си въображение и емоции и ако успеем да покажем това, което сме подготвили, наистина ще сме щастливи", добави Димитър Личев.

Лидерската си позиция и след оригиналния танц запазиха американците Медисън Чок и Грег Цюрлайн. Те имат актив от 90.44 точки и са почти сигурни шампиони, тъй като имат преднина от близо 6 точки пред своите съперници.

"Чувствахме се много уверени. Беше голямо удоволствие и предизвикателство за нас да интерпретираме тази музика", каза Медисън Чок.

Втори в генералното класиране, но с трета оценка за оригиналния танц са други американци - брат и сестра Медисън Хубъл и Кифър Хубъл с общ сбор от 84.83 точки. Те бяха пети на първенството в София през миналата година.

"Нашата задача беше да предадем отношенията между гангстер и лека жена, а както е известно ние сме брат и сестра. В крайна сметка се справихме. Изгледахме много филми, за да изградим образите си", заяви Кифър Хубъл.

Втора оценка днес и трето място в общото класиране с 82.82 точки са представителите на Русия - Екатерина Рязанова и Джонатан Герейро. Те бяха седми след първото изпълнение.

"Не сме направили толкова много грешки в задължителния танц, за да сме седми, но това е решение на съдиите. Днес искахме да се реваншираме и го направихме", каза Герейро.

Другата руска двойка Екатерина Пушкаш и Дмитрий Кисельов, който бяха трети след задължителния танц, получиха пета оценка за оригиналната си програма и заеха 5-тото място с актив от 80.74 точки.

Четвърти са други представители на САЩ Мая Шибутани и Алекс Шибутани с 81.81 точки.

Главен съдия при танцовите двойки е бившата председателка на БФКънки Евгения Кърнолска.

От 18.30 часа тази вечер започва волната програма при юношите, където с 1-ви стартов номер е българинът Павел Савинов.

Утре сутринта от 9.15 часа започва кратката програма при девойките, където представящата България италианка Стефани Пехланер е с 26-ти стартов номер. По програма от 18.40 часа е волната програма при танцовите двойки, след която ще бъдат излъчени световните шампиони.